Hiljentymishetki kirkossa tai mielikuvaharjoituksena

Vaikeina aikoina on kautta historian kokoonnuttu kirkkoihin etsimään turvaa ja lohdutusta Jumalan Sanasta ja yhteydestä toisiin. Vaikka yhteys toisiin kasvokkain on rajoitettua, on yhteys Jumalaan aina voimassa. Yksityinen hartaudenharjoitus on mahdollista kirkoissa niiden aukioloaikoina. Oheisen hiljentymishetken voi toteuttaa missä vaan mielikuvaharjoituksena. Voit kuvitella olevasi omassa kotikirkossasi. Ota esille virsikirjasi ja Raamattusi.

1. Astu sisään kirkkoon tai kotona sulje silmäsi ja astu mielikuvissasi sisälle valitsemaasi kirkkoon.
Kirkon eteinen, asehuone, on raja pyhään tilaan. Sinne jätettiin aikoinaan aseet, oman voiman välineet.


Voit jättää sydämesi ja koko olemuksesi Jumalan käsiin sanoen:

”Jumala ole minulle armollinen hyvyytesi tähden. Pyyhi pois minun syntini suuren laupeutesi tähden. Jumala luo minuun puhdas sydän ja anna minulle uusi vahva henki.”

Käy sytyttämässä kynttilä. Katsele hetki kynttilän liekkiä.

Istuudu penkkiin. Tee halutessasi ristinmerkki ja tyynnytä mielesi hiljaisuudella.

2. Etsi virsi 195, ”On riemu, kun saan tulla”.
Lue tai laula virsi. Voit myös kuunnella ja katsoa virren lohjalaiskanttoreiden esittämänä.

Penkissä, jossa istut, on ennen sinua istunut kymmeniä sukupolvia. Pyhien yhteys ympäröi sinut. Kirkon seinät ovat todistaneet tuhansien jo iankaikkisuuteen siirtyneiden kristittyjen rukoukset ja nähneet lukuisia ilon ja surun hetkiä. Muistele hetki eläviä ja poisnukkuneita läheisiäsi ja yhteisiä kokemuksia heidän kanssaan.

3. Lue Ps. 27.

Herra on minun valoni ja apuni, ketä minä pelkäisin? Herra on minun elämäni turva, ketä siis säikkyisin? Yhtä minä pyydän Herralta, yhtä ainoaa minä toivon: että saisin asua Herran temppelissä kaikki elämäni päivät! Saisin katsella Herran ihanuutta hänen pyhäkössään ja odottaa, että hän vastaa minulle. Kun vaara uhkaa, hän ottaa minut majaansa. Hän antaa minulle suojan teltassaan, nostaa minut turvaan kalliolle. Sydämeni muistaa sinun sanasi: »Etsikää minun kasvojani.» Herra, minä tahdon etsiä sinua. Luota Herraan! Ole luja, pysy rohkeana. Luota Herraan! (jakeet 1, 4, 8, 14).

Rukoile alla oleva rukous tai omin sanoin mieleesi nousseiden asioiden puolesta.
Taivaallinen Isäni. Kiitos, että saan tulla eteesi. Kiitos, että olet elämäni turva. Kiitos rakkaista läheisistä ja ystävistä, joita olet antanut elämääni. Siunaa ja varjele heitä. Muistan edessäsi myös niitä, jotka olet jo kutsunut pois odottamaan ylösnousemuksen päivää. Auta minua näkemään se, että jokainen hetki on lahja ja auta elämään rohkein mielin sinuun luottaen. Kiitos kaikesta siitä, mitä olen saanut perheeni, läheisteni ja sukupolvien kautta. Anna minulle voimaa pyrkiä siihen, mikä on hyvää ja kestävää ja mikä lujittaa yhteenkuuluvuutta ja rakkautta. Aamen.

4. Kirkkotilaa pidetään esikuvana taivaasta. Siksi kirkon katto on korkealla ja seinät etäällä.
Kun esivanhempamme tulivat avaraan ja korkeaan kirkkoon matalista ja ahtaista asumuksistaan, kokemus Jumalasta oli vahva kirkkotilassa.

Sana kirkko on johdettu kreikan kielen sanasta ”kyriakee.” Se merkitsee Herran omaa, Herralle kuuluvaa. Kirkko on Herran huone. Mutta Jumala ei asu ihmisten tekemissä rakennuksissa vaan Jumala asuu luomistyössään, ihmisten sydämissä. Nosta katseesi kirkon kattoon. Anna katseesi kulkea kirkon seiniä pitkin ja kulje ajatuksissasi seinien ulkopuolelle, ympäröivään luontoon.

Etsi virsi 737 ”Oi suuri Jumalamme.”
Lue tai laula virsi. Voit myös kuunnella ja katsoa virren lohjalaiskanttoreiden esittämänä.

5. Nouse penkistäsi. Kulje kirkkosi alttarin lähelle.

Kristillisen kirkon alttari on esikuva pöydästä, jonka äärellä Jeesus aterioi opetuslapsineen ja asetti ehtoollisen. Alttarilla olemme kahden maailman risteyskohdassa – taivaallisen ja maallisen. Perinteinen puolikaaren muotoinen alttarikaide miellettään jatkuvaksi iäisyyteen. Jumalanpalvontaan osallistuvat kaikki pyhät yhdessä. Taivaallinen kohdataan konkreettisesti nautitussa ehtoollisessa, sillä Kristus itse on todella läsnä Pyhän Henkensä kautta leivässä ja viinissä. Siksi polvistumme palvomaan Jeesusta. Kumarrumme kiittämään ristiinnaulittua ja ylösnoussutta Kristusta. Hänen yhteydessään meillä on uskon kautta anteeksianto, sovinto ja iankaikkisen elämän toivo. Hän hoitaa meitä. Hän tietää ja tuntee meidän tarpeemme.

Halutessasi voit polvistua alttarikaiteelle. Etsi virsi 225 ”Jeesus, luona armopöydän.”
Lue tai laula virsi. Voit myös kuunnella ja katsoa virren lohjalaiskanttoreiden esittämänä.

6. Nouse ja siirrä katseesi alttaritauluun (Pyhän Laurin kirkossa haluamaasi seinämaalaukseen).

Katsele kuvaa ja eläydy sen sanomaan. Miten kuva puhuttelee sinua nyt?

7. Istuudu penkkiin ja vietä siinä hetki hiljentyen.

Rukoile omin tai Martti Lutherin sanoin:

Kristus, rakas Herra ja mestari, sinä olet avannut sydämemme ymmärtämään sanaasi. Suo meidän oppia ymmärtämään sitä paremmin. Vahvista meitä sanallasi ja auta meitä elämään ja toimimaan sen mukaan. Sinulle olkoon kiitos ja ylistys, sinulle ja Isälle ja Pyhälle Hengelle iankaikkisesti. Aamen.

Rukoile Isä meidän rukous.

8. Etsi virsi 397 ”Kun on turva Jumalassa”.
Lue tai laula virsi. Voit myös kuunnella ja katsoa virren lohjalaiskanttoreiden esittämänä.

Siunaa itsesi ja läheisesi Herran siunauksella.

Teksti: Hanna Tolonen ja Simo Jouhi
Kuvat: Simo Jouhi

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Virtuaalinen pääsiäishartaus